İsmini Türk şair, tiyatro yazarı ve gazeteci İbrahim Şinasi’ den alan, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından kullanılan bir sahnedir.
1970’lerde ‘‘Çağdaş Sahne Kültür Merkezi’’ olarak kullanılan sahne, çok sayıda sanat dalına ev sahipliği yapmıştır. Sergiler, müzik dinletileri, söyleşiler, filmler, tiyatrolar bunlara örnektir.
Kapanan ‘‘Çağdaş Sahne Kültür Merkezi’’ yerini 13 Mart 1988’de açılan Şinasi Sahnesi’ne bırakmıştır.
Şinasi Kimdir?
19.yy şairi olarak bildiğimiz İbrahim Şinasi, Tanzimat’ın ilanı ile başlayan batılılaşma sürecinin ilk ve önemli temsilcilerindendir. İlk Türkçe özel gazete olan Tercümanı Ahvâl’ i, Tasviri Efkâr gazetesini ve pek çok edebi eseri kaleme almıştır. Şinasi’nin yazdığı ilk Türkçe tiyatro olan Şair Evlenmesi bugün Türk tiyatrosunun temelini oluşturmaktadır.
Oturma Planı
490 koltuk kapasiteli salonda A’dan U’ya uzanan tek seviyeli koltuklar yer almaktadır. Balkon bölümü bulunmaz.
Koltuk Konforu
Yorumlara baktığımda çok sayıda izleyici koltukların konforsuz olduğundan bahsetmiş. Her sıradaki koltukların genişliğinin farklı olduğunu belirtmiş. Koltuklar arası mesafenin dar olduğundan da şikayetçi olanlar olmuş.
Ben I sırasından izledim. Bana koltuklar gayet konforlu geldi. Koltuk aralıkları da iyiydi. Hatta yumuşak koltuk olması sebebiyle uykunuzun gelme ihtimali bile var.
Ankara’nın hemen hemen her sahnesinde tiyatro izlemiş biri olarak şunu söyleyebilirim: Eski bir sahne olduğunu göz önünde bulunduracak olursak konfor ve aralık olarak bence normal düzeydeydi. Vestiyere eşyalarınızı bıraktığınız takdirde koltuklara rahatça sığabilirsiniz.
Görüş Açısı
Görüş açınızı zorlayacak iki konudan bahsedeceğim: Tek seviye koltuk düzeni ve sahnenin küçüklüğü.
Tek seviye koltuk düzeni arka sıralarda görüşünüzü kısıtlayacaktır. M’den sonrasına bilet almanızı önermem. Ben I1’den izledim ve sahneyi çok rahat görebildim. Görüşte herhangi bir engel ya da akustik sorunu olmadı.
Benim rahatsız olduğum konu sahnenin dar olmasıydı. Kendimi televizyon izler gibi hissettim.
Salon -oturma alanı- geniş ve yüksek, sahneyse küçüktü. Bu da oyuncuların sahneden taşıp salonu kullanmasına olanak sağladı.
Sahne küçük olduğu için en uçtan da görmeniz mümkün. Ancak aradığınız seyir keyfini uç koltuklarda bulamayabilirsiniz. Sahne dar olduğu için görüş alanınıza çok şey dahil olabilir. Haliyle izlerken dikkatiniz de dağılabilir.
Bu nedenle ön sıralarda orta bölümden izlemeyi tercih ederim.
Mimari
Giriş kapısından girdiğiniz andan itibaren sizi çağdaş seramik duvar tasarımları karşılamaktadır. Bu seramikler 1972’de Türk seramik sanatçısı Hamiye Çolakoğlu tarafından tasarlanmıştır.
Alt katta salon ve vestiyer bulunmaktadır. Vestiyere kabanınızı, kabul ederlerse birkaç parça eşyanızı da bırakabilirsiniz.
Salona girdiğinizde duvar dekorasyonları ilginizi çekecektir. Salonun yüksekliği balkon için uygun olsa da balkon bölümü bulunmamaktadır. Bunun nedeni yapı sergi ve söyleşilere uygun yapıldığı için olsa gerek. Bence mimari olarak küçük, çağdaş ve hoş bir sahne.
Ulaşım
Kavaklıdere’de bulunan Şinasi Sahnesi, ulaşım konusunda zorlanmayacağınız bir konumda yer almaktadır. Akün Sahne ile aynı binayı paylaşmaktadır. Ancak Akün’ün girişi Atatürk Bulvarı’ndadır, Şinasi’nin girişi Tunus Caddesi’ndedir. Toplu taşıma kullanarak Kuğulu Park’ a gelen veya Tunus Caddesi’nden geçen otobüsleri kullanabilirsiniz. Sık aralıklarla otobüs seferleri mevcuttur. Hava güzelse ve vaktiniz varsa Kızılay’dan yürüyerek de gidebilirsiniz.
Aracınızla gelecekseniz Şinasi Sahnesine ait otopark yok. Ancak yakınlarında otoparklar mevcut.
Bir Not…
Pek çok Ankaralının hatıralarına yer edinmiş, gençlik anılarıyla dolu, güzel bir sahnedir.
Tiyatro çıkışı Kızılay’a yürümek benim için keyifli aktivitelerden. Tiyatro öncesi bir şeyler yemek veya tiyatro çıkışı içmek için civarda çok sayıda şık mekân bulabilirsiniz. Davet edeceğiniz özel insanlarla hoş bir akşam geçirebilirsiniz.
KAYNAKÇA
Görsel1) İbrahim Şinasi (https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0brahim_%C5%9Ein%C3%A2s%C3%AE) adresinden elde edilmiştir.
Görsel2) Şinasi Sahnesi Oturma Planı (https://biletinial.com/tr-tr) adresinden elde edilmiştir.
Görsel3) Şinasi Sahnesi 360 derece görsel (https://www.360cities.net/it/image/ankara-devlet-tiyatrolar-inasi-sahnesi-17-turkey?pano_detail=true&portfolio_view=false&utm_medium=all_images&utm_source=google_earth) adresinden elde edilmiştir.
Görsel4) Şinasi Sahnesi, Sahneden Görüş (https://tiyatronline.com/sahneler/sinasi-sahnesi_-ankara-3962) adresinden elde edilmiştir.
Görsel5) Şinasi Sahnesi Girişi (https://mekanlar.com/mekan/sinasi-sahnesi-2) adresinden elde edilmiştir.
Comments