top of page
Yazarın fotoğrafıFanuyal

BÜYÜK TİYATRO/ OPERA SAHNESİ

Tiyatro olduğu günler ‘Büyük Tiyatro’, opera olduğu günler ‘Opera Sahnesi’ olarak kullanılan Ankara’nın tarihi sahnesidir. Bu sahneyi özel kılan çok kapsayıcı olmasıdır. Aynı hafta içinde tiyatro, opera, bale, modern dans, konser sahnelenir. Sahne her etkinlikte başka bir ruha bürünür. Bu nedenle koltuk tercihi yaparken etkinliğe dikkat etmenizi öneririm.

 
Opera Binası Üst Kat, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.
 

Ulaşım


Ankara, Altındağ İlçesi’nde bulunan “Opera Sahnesi/Büyük Tiyatro” Opera meydanında, Gençlik Parkı yanında yer almaktadır. Ankara’nın en merkezi tiyatro sahnelerinden biridir. Ulaşım konusunda saat geç dahi olsa sıkıntı yaşamazsınız. Araçla gelecekseniz Gençlik Parkı içinde ücretli otoparkı kullanabilirsiniz. Önünden çokça otobüs, dolmuş, taksi geçmektedir. Ulus Metrosu’na 8 dakika, Sıhhiye Metrosu’na ve tren garına 15 dakika, Kızılay’a 20 dakika yürüme mesafesindedir. 

 
Opera Binası Kafeterya, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.
 

Oturma Planı


Tiyatro, modern dans, konser günleri tek parça platform kullanılır. Sahneden tam kapasite faydalanılır ve seyirciye daha yakın alanda etkinlik gerçekleşir.


Opera, operet, bale günleri sahne önünde, aşağı bölümde orkestra bulunur. Gösteri orkestranın arkasında sergilenir. Bu nedenle sahne daha küçük kullanılır ve seyirci ile sanatçılar arasında mesafe vardır.

( https://weloveankara.com/tiyatro/buyuk-tiyatro/ ) Koltuk Düzeni
 

Tiyatro, Modern Dans, Konser Bileti Alırken Hangi Koltuğu Seçmeliyim?


Böyle etkinliklerde tek parça sahne kullanılmaktadır. Bu sahnede tiyatroyu önlerden izlemenizi tavsiye ederim. Salon eğimi az olduğundan görüşünüz her koltuktan aynı olmayabilir. İlk sıralarda boyun ağrısı çekerim veya utangacım derseniz 3. sıra ve sonrasındaki 5 sıra size uygun olabilir.


1) Tiyatro için

“Bence Katil Öldürdü” oyununu salon C68 numaralı koltuktan izlemiştim. Gayet konforlu ve keyifli bir seyirdi. Görüş konusunda sorun yaşamadım, boynum ağrımadı. Mümkün olduğu kadar orta bölümlerin ön sıralarından almanızı öneririm. Bulamazsanız da sorun değil, köşelerden hatta balkondan bile rahat izleyebilirsiniz.

Tiyatro: Bence Katil Öldürdü, Görsel: Büyük Tiyatro Binası, 2024, Şerife Çayır.

Konser ve Modern Dans etkinliklerinde arka koltuklardan veya balkondan izlemeniz çok sorun olmayacaktır. Ancak benim önerim olabildiğince ön koltuklardan izlemenizdir. Çünkü dans ve konser etkinlikleri genelde tek perdedir ve duygu daha yoğun aktarılır.


2) Konser için

İki farklı konseri iki farklı alandan izleme fırsatı buldum. Örnek vermem gerekirse:


“Çanakkale Şehitleri Anma” konserini salon D96 numaralı koltuktan izledim. Ön sıralardan izlemek çok keyifliydi. Hem yoğun duygu akışını hissetmek hem sanatçıların heyecanına yakından tanık olmak çok hoş bir deneyimdi. Aynı zamanda dikkat dağınıklığına da sebep olmadı.


“19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” konserini ise balkon B350 numaralı koltuktan izledim. Balkondan izlemek de gayet konforlu ve keyifliydi. Sanatçıları yakından izlemek isterseniz yine salonda ön sıraları tercih etmenizi tavsiye ederim.


Konser: Çanakkale Şehitlerini Anma Konseri, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.
Konser: 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Konseri Konseri, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.

3) Modern Dans için

“MDT Payidar” adlı modern dans gösterisini salon C64 numaralı koltuktan izledim. İyi ki önlerden bilet almışım. Bu tarz performanslar sözlü olmadığı için müzik eşliğinde dansın anlatmak istediği duyguya yoğunlaşırsınız. Ön sıralarda bu yoğun duyguyu hissetmek çok daha kolaydır. Sanatçıların her bir hareketinin anlamlı olduğunu düşünürsek yakından izlemek her zaman daha güzeldir.


Modern Dans: Payidar, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.

Özetle tiyatro, modern dans ve konser etkinliklerinde ön ve orta sıraları tercih etmenizi öneririm. Ancak sizin için görüş konusu çok önemli değilse arka sıralardan veya balkondan da rahatlıkla seyredebilirsiniz.

 

Opera, Operet, Bale Bileti Alırken Hangi Koltuğu Seçmeliyim?


Opera, operet, bale gibi etkinlikler orkestra eşliğinde sahnelenmektedir. Ön sıralarda orkestrayı yakından görme imkânınız var. Balkon bölümündeyse tüm orkestrayı ve sahneyi görebilirsiniz.

(Opera ile operetin farkını açıklamak istiyorum: Operada tüm replikler müzikal söylenirken operette repliklerin bazıları tiyatrodaki gibi sadece konuşarak, müziksiz de icra edilebilir. Basit anlatımıyla operet: opera ile tiyatronun karışımı gibidir.)

Bu tür eserler orijinal dilde olduğundan yabancı dildeki eserlerin çevirileri üst yazı eşliğinde sahnelenmektedir.


1) Operet için

“Arşın Mal Alan” adlı operetten örnek vereceğim. Azerbaycan Türkçesi ile sahnelenmektedir. Bu operette çeviriye ihtiyaç duyulmaz. Haliyle çeviri metni de yoktur. Tiyatro izleyecekmiş gibi koltuk seçebilirsiniz. Ben bu opereti salon G171 numaralı koltuktan izledim. İzlemesi çok konforluydu. Herhangi bir görüş problemi yaşamadım. Risk almak istemeyenler için 3. Sıra ve arkasındaki 5 sıranın orta bölümlerini tercih edebilirsiniz.


Operet: Arşın Mal Alan, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.

2) Opera için

Operada en kritik konu şudur: orijinal dilde sahnelenir. Bu sebeple anlamları takip edebilmek için çeviriyi okumanız gerekmektedir. Çeviri yazıları yukarıda olduğundan salon bölümünde zorlanabilirsiniz. Bir karşıya (sahneye) bir yukarıya (çeviriye) bakmaktan konsantrasyon zor olabilir.


“Aşk İksiri” adlı operayı salon G155 numaralı koltuktan seyrettim. Sahneyi yakından izlemek keyifli olsa da çeviri ve operayı takip etmek zor oldu.


Opera: Aşk İksiri, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.

“Prens Igor” adlı operayı balkon C372’den, “Madama Butterfly” adlı operayı balkon C386’dan seyrettim. Çeviri ve sahneyi aynı anda takip etmek balkonda daha kolaydı. Balkon C372’den görüş gayet iyiydi. Balkon bölümünde koltuğunuzu olabildiğince tam ortadan almaya çalışın. Balkon B sırasını tercih ederseniz çok rahat izlersiniz.

Opera: Madama Butterfly, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.
Opera: Prens Igor, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.

3) Bale için

“La Bayadere” adlı baleye salon C70 numaralı koltuktan bilet aldım. 3 perdelik gösterimin ilk perdesine geç kaldığım için balkondan izledim. Balede balkon ve salon farkı şu oldu: İlahi bakış açısıyla izlemek isterseniz balkondan izleyip tüm olaya hâkim olabilirsiniz. Olayları yakından izlemek ve içinde olmak isterim derseniz de salondan izleyebilirsiniz.


Bale: La Bayadere, Görsel: Ankara Opera Binası, 2024, Şerife Çayır.

Bale diğer etkinliklere göre daha uzun ve sıkıcı gelebilir. Bu nedenle ben salondan izlemeyi tercih ederim. Yakından izlemek hem sahne detaylarını, sanatçıların ifadelerini görebilmenizi hem de gösteriden sıkılmamanızı sağlayacaktır.


Özetle çeviri olan operalarda balkondan (balkon ilk 3 sıranın tam ortasındaki koltuklar) seyretmek daha konforludur. Çeviri gerektirmeyen operete bilet alırken tiyatro izleyecekmiş gibi (salon 3. Sıra ve arkası, orta bölümler) bilet alabilirsiniz. Bale sözsüz olduğundan, uzun ve sıkıcı gelebileceği için salonda önlerden almanız (salon ilk 3 sıra tam ortalar) adaptasyonunuzu kolaylaştıracaktır.

36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page